Golfsäännöt ovat ne pelisäännöt, joiden mukaan kentällä ja kilpailuissa pelataan. Golfsäännöt edustavat puolta green card -kokeen teoriaosuudesta, toisen puolen muodostaa golfetiketti.
Pelaamaan lähdössä
Ennen pelikierroksen aloittamista, ilmoittaudu caddiemasterille ja perehdy kentän paikallissääntöihin (niillä on monesti peliäsi edesauttava vaikutus!). Saavu ensimmäiselle tiiauspaikalle 10 minuuttia ennen omaa lähtöaikaasi, merkitse pelipallosi sekä varapallosi tunnistamista varten ja laske, että mukanasi on enintään sallitut 14 mailaa.
Tiiaaminen
Avauslyönnissä pallo on asetettava alueelle, joka ulottuu tiimerkeistä 2 mailanmittaa taaksepäin (pelaaja voi seistä halutessaan tiialueen ulkopuolella). Jos pallo on lyödessä tiiausalueen ulkopuolella, lyöntipelissä pelaaja saa kahden lyönnin rangaistuksen ja pallo on pelattava tiiauspaikalta (reikäpelissä vastustaja voi vaatia lyönnin uusimista, muuta rangaistusta ei tule). Poikkeuksellisesti kentän parantelua ei ole tiiauspaikalla maan painaminen pallon takana.
Neuvominen
Pelin aikana neuvon antaminen ja kysyminen on kiellettyä kaikilta muilta, paitsi mailapojalta ja oman joukkueen jäseniltä. Huomaathan, että nämä ovat aivan sallittuja:
- "Onko se 100 metrin merkki siinä sun vieressä?"
- "Näitkö minne mun pallo putosi?"
Lyönti ja harjoituslyönti
Et voi lyödä harjoituslyöntiä pallolla pelatessasi reikää. Palloa ei saa työntää, kauhoa tai laahata, vaan aina vain lyödä eli napauttaa, kopauttaa, nepata tahi muuten läimäyttää mailalla.
Kentän parantelu
Pallo pitää pelata siitä, missä se on. Pallon asemaa ei saa parannella, kuten ei myöskään lyönnin vaatimaa aluetta tai pelilinjaa. Esim. ruohoa tai maata ei saa tasoittaa, painella tai kuopia. Jalat saa asettaa tukevasti kun ottaa lyöntiasennon, mutta muutoin et saa liikuttaa, taivuttaa tai katkaista mitään kasvavaa tai kiinteää, koska se katsotaan ”kentän paranteluksi”. Eli esimerkiksi oksaa ei saa taivuttaa pois tieltä. Kentän parantelusta saa kaksi rangaistuslyöntiä.
Väärä pallo
Kannattaa olla tarkkana, että pelaa todella omaa palloaan. Ennen lyöntiä tarkista siis, että kyseessä on oma pallosi. Jos et näe selvästi pallon merkintää, ilmoita merkkauksesta, merkkaa pallo ja nosta se ylös todetaksesi että se on omasi. Aseta pallo takaisin paikalleen ja pelaa se. Jos nyt sitten kuitenkin pelaat ryhmäläisesi tai jonkun muun kentälle jättämää palloa, saat kahden lyönnin rangaistuksen. Lyöntipelissä sinun on tämän jälkeen pelattava alkuperäistä palloasi.
Kadonnut pallo
Saat etsiä kadonnutta palloa 5 minuuttia. Jos et löydä palloa, saat yhden lyönnin rangaistuksen ja voit jatkaa varapallolla (jos olet sellaisen lyönyt ennen kuin lähdit etsimään palloasi).
Uponnut pallo
Jos pallo on uponnut omaan alastulojälkeensä lyhyeksi leikatun ruohon alueella, sen saa rangaistuksetta nostaa, putsata ja pudottaa mahdollisimman lähelle (sääntö 25-2). Ei kuitenkaan lähemmäs reikää. Raffissa sääntö ei päde, vaan ainoastaan väylällä, greenillä ja esim. raffin läpi menevien väyläpituuteen leikattujen polkujen osalta.
Greenillä tehtyä
Viheriöllä voit korjata pallon alastulojäljet ja vanhan reiän kohdan puttilinjaltasi, mutta muita vaurioita et saa korjata. Saat merkitä pallon paikan ja nostaa sekä puhdistaa pallosi. Huomaathan, että pallo on asetettava tarkasti alkuperäiseen kohtaan. Viheriötä ei saa testailla, raaputtaa tai vierittää sillä palloa.
Jos puttaat viheriöllä olevaa palloasi päin lipputankoa, saat lyöntipelissä kahden lyönnin rangaistuksen (reikäpelissä menetät reiän).
Oman ja muiden pallojen liikuttaminen
Jos sinä, joukkuetoverisi tai mailapoikasi liikuttavat palloasi silloin, kun säännöt eivät sitä nimenomaisesti salli, saat lyönnin rangaistuksen ja pallo pitää asettaa paikoilleen. Saat myös yhden lyönnin rangaistuksen, jos pallosi liikkuu lyöntiasennon ottamisen jälkeen ja silloinkin pallo pitää asettaa paikoilleen. Rangaistusta ei tule jos palloa liikuttaa joku muu tai toinen pallo.
Jos sinä, joukkuetoverisi tai mailapoikasi pysäytätte pallon, muutatte sen suuntaa tai osut sillä heihin, saat kahden lyönnin rangaistuksen (reikäpelissä menetät reiän). Pallo pelataan siitä mihin se jäi. Jos toisen pallon pysäyttää, suuntaa muuttaa tai pallosi osuu vastustajaan tai hänen mailapoikaansa, pelataan pallo lyöntipelissä paikaltaan ilman rangaistusta (reikäpelissä voi uusia lyönnin tai pallo pelata siitä mihin se jäi ilman rangaistusta). Jos pallo on pelattu viheriöltä ja se osuu johonkin henkilöön, on lyönti uusittava.
Jos lyömäsi pallon suuntaa muuttaa tai sen pysäyttää toinen paikallaan oleva pallo, ei rangaistusta tule ja pallo pelataan siitä mihin se jäi. Lyöntipelissä jos lyöt viheriöllä olevaa palloa ja osut toiseen palloon, saat kahden lyönnin rangaistuksen.
Pallon nostaminen, pudottaminen ja asettaminen
Jos nostat pallon, sinun on merkittävä sen paikka jos aiot asettaa sen takaisin paikalleen. Jos pallo pitää pudottaa tai asettaa johonkin muuhun paikkaan, on suositeltavaa merkata alkuperäinen paikka (esim. jos olet vapautumassa kunnostettavalta alueelta).
Pallon pudottaminen tapahtuu suorana seisten, pitäen käsivartta suorana olkapään korkeudella. Jos pudotettava pallo osuu toiseen pelaajaan tai mailapoikaan, pitää pudotus uusia. Jos pallosi vierii kaksi kertaa takaisin paikkaan, josta yrität vapautua tai yli kahden mailanmitan päähän pudotuspaikasta, voit asettaa pallon.
Voit nostaa pallosi koska tahansa (merkaten), jos katsot sen auttavan toista pelaajaa. Voit myös vaatia minkä tahansa pallon nostettavaksi, jos katsot sen haittaavan omaa peliäsi tai auttavan muita pelaajia.
Liikuteltava haitta
Liikuteltava haitta on nimensä mukaisesti irtonainen kentällä oleva esine tai asia, joka ei ole kiinni tai kasva. Näitä ovat esim. lehti, irtonainen oksa, käpy, penkki, pullo tai roska. Liikuteltavan haitan saa poistaa rangaistuksetta, paitsi ollessa bunkkerissa, jolloin oksia ja käpyjä ei saa poistaa. Silloinkin roskat ja pullot tms saa poistaa. Jos pallosi liikkuu sen seurauksena että poistat irrallista haittatekijää, saat yhden lyönnin rangaistuksen ja sinun tulee asettaa pallo takaisin paikalleen. Viheriöllä ei tule rangaistusta jos pallo liikkuu haittaa poistaessa.
Kiinteä haitta
Kiinteä haitta on mikä tahansa ihmisen tekemä tai teettämä kentällä oleva kiinteä asia tai esine, kuten kastelulaitteen kansi, ”amppari” eli musta-keltainen tolppa joka osoittaa 150 m matkan viheriön keskelle sekä sähkökaappi. Kiinteitä haittoja eivät ole ulkorajojen merkit tai paikallissäännöissä olennaisiksi kentän osiksi julistetut rakenteet. Jos kiinteä haitta häiritsee lyöntiasentoasi tai lyöntiäsi, voit pudottaa pallosi mailan mitan päähän lähimmästä paikasta, jossa vapaudutaan haitasta ja joka ei ole lähempänä reikää. Pelkkä pelilinjalla olo ei anna oikeutta vapautua kiinteästä haitasta, vain lyöntiasentoa tai lyöntiä haittavasta eli esim. jos osuisit mailallasi sähkökaappiin jos yrittäisit lyödä. Viheriöllä puttilinjalla olevasta kiinteästä haitasta, kuten vaikkapa kastelulaitteen kannesta, voi rangaistuksetta vapautua.
Tarkista aina kentän paikallissäännöistä, mitä niissä on sanottu kiinteistä haitoista, kuten teistä, poluista, tietyistä puista tms. Usein paikallissäännöissä on helpotettu peliäsi esim. siten, että saat rangaistuksetta vapautua jos pallosi on hiekkatiellä tai vaikkapa kasvatettavana olevan puuntaimen juuressa.
Tilapäinen vesi ja kunnostettava alue
Jos pallo on tilapäisessä vedessä, esim. kentälle vesisateiden jälkeen kertyneessä lammikossa, kunnostettavalla alueella (eli se, mikä on merkitty sinivalkoisin paaluin) tai maatakaivavan eläimen kuten myyrän kolossa, voit pudottaa pallosi rangaistuksetta mailan mitan päähän lähimmästä paikasta, jossa vapaudut olosuhteiden vaikutuksesta. Huomaathan, että et saa pudottaa palloa alkuperäistä paikkaa lähemmäs reikää.
Kokonaan veden valtaamasta bunkkerista on paria eri tulkintaa. Tiukimpien tulkintojen mukaan kokonaan veden vallassa olevasta bunkkerista ei saa vapautua ruohikkoon, vaan pallo pitää julistaa pelaamattomaksi ja ottaa yksi rangaistuslyönti siirrosta. Oman tulkintani mukaan se jos mikä on väliaikaista vettä ja vapautua saa mailanmitan päähän bunkkerin reunasta, ei kuitenkaan lähemmäs lippua.
Kunnostettava alue on jaettu kahteen alalajiin, jotka on merkitty eri värisin paaluin. Kokosinisin paaluin merkatulta alueelta saa pelata, mutta varovaisesti. Sinivalkoisin paaluin merkatulta alueelta ei missään nimessä saa pelata. Joillain kentillä on kuitenkin merkitty sinisin paaluin alueet, joilla pitäisi oikeasti olla sinivalkoiset paalut, eli tarkasta tämänkin kohdan osalta paikallissäännöt ennen kierrokselle lähtöä.
Hiekkaeste
Jos pallo on hiekkaesteessä, et saa koskettaa mailalla esteen maapohjaa ennen kuin lyöt palloa, muuten saat kaksi rangaistuslyöntiä. Et myöskään saa nostaa bunkkerista pois oksia tai käpyjä tahi mitenkään parannella pallon sijaintia. Jos pallo on uponnut hiekkaan tai jälkeen, jonka joku edellinen on jättänyt haravoimatta, et voi asialle mitään.
Vesiesteet
Vesieste on merkitty keltaisin paaluin ja sivuvesieste punaisin paaluin. Vesiesteestä voi vapautua kolmella tavalla:
- pelaat pallon paikaltaan ilman rangaistusta
- yhdellä rangaistuslyönnillä pudotat pallon mihin tahansa lipun linjassa taaksepäin, kohdasta, jossa pallo leikkasi vesiesteen rajan (suomeksi: seiso siinä kohdassa missä pallo meni vesiesteeseen, käännä nassu lippua kohti ja kävele taaksepäin niin paljon kuin haluat)
- yhdellä rangaistuslyönnillä pelaat pallon kohdasta, josta löit pallon vesiesteeseen
Sivuvesiesteestä voit lisäksi vapautua äskeisten kolmen keinon lisäksi:
- yhdellä rangaistuslyönnillä pudottaa pallo enintään 2 mailanmitan etäisyydelle kohdasta, josta pallo meni sivuvesiesteeseen, ei kuitenkaan lähemmäksi lippua
- yhdellä rangaistuslyönnillä pelata pallo kohdasta, joka on yhtä kaukana lipusta vesiesteen vastakkaisella puolella
Huomaathan, että lyödessäsi palloa vesiesteestä, et saa koskettaa maapohjaa tai vettä ennen lyöntiä, muuten saat kaksi rangaistuslyöntiä. Tarkista aina kentän paikallissäännöistä, onko niissä erityisiä mainintoja vesiesteistä.
Pallo kadonnut tai ulkona
Jos lyöt pallosi ulos (valkoisten paalujen ulkopuolelle), saat yhden lyönnin rangaistuksen ja pelaat uuden pallon samalta paikalta josta löit edellisen pallon ulos.
Jos epäilet, että pallosi on kadonnut muualle kuin vesiesteeseen, voit pelata varapallon (ilmoita selkeästi muille pelaajille jos pelaat varapallon). Jos unohdat sanoa, ennen varapallon lyömistä, että se on varapallo, siitä tulee pelissä oleva pallo yhden lyönnin rangaistuksella ja alkuperäinen pallosi tuomitaan kadonneeksi.
Varapallo on pelattava ennen kuin lähdet etsimään alkuperäistä palloa. Palloa saa etsiä 5 minuuttia, sen jälkeen se on julistettava kadonneeksi. Jos alkuperäinen pallo on kadonnut tai ulkona (valkoisten paalujen toisella puolella), saat yhden lyönnin rangaistuksen ja jatkat varapallolla. Jos alkuperäinen pallo löytyy eikä ole ulkona, sinun täytyy jatkaa sillä peliä ja nostettava pois varapallosi, eli et voi jatkaa mahdollisesti paremmalla paikalla olevalla varapallollasi vaikka kuinka haluaisit.
Pelaamaton paikka
Sinulla on pelaajana yksinomainen ratkaisuvalta siitä, pystytkö pelaamaan palloasi. Lukuun ottamatta vesiestettä, voit julistaa yhdellä rangaistuslyönnillä pallosi olevan pelaamattomassa paikassa ja tehdä jonkun seuraavista:
- pudottaa pallon enintään kahden mailanmitan päähän pallon sijaintikohdasta, ei kuitenkaan lähemmäs reikää
- pudottaa pallon sijaintikohdan taakse, miten kauas tahansa, pitäen pallon sijaintikohdan suoraan pudotuskohdan ja reiän välissä
- pelata edellisen lyönnin paikalta
Jos olet bunkkerissa, kahdessa ensimmäisessä vaihtoehdon kohdalla pudotuksen on tapahduttava bunkkeriin. Pelaamatonta paikkaa kannattaa käyttää esimerkiksi tilanteessa, jossa on syytä olettaa että et saa yhdellä lyönnillä itseäsi sellaiseen paikkaan, josta pääsisit pelaamaan vieläkään kunnolla. Esimerkiksi keskellä kivikkoista ja kuoppaista metsäkaistaletta on viisaampaa säästää mailaa ja hermoja vieden pallo sääntöjä noudattaen taaksepäin kunnes on taas väylällä tai edellisen lyönnin paikalla. Monesti hankalassa paikassa etenkin aloittelija tuhlaa kolmekin lyöntiä ennen kuin pääsee takaisin hyvin pelattavissa olevaan paikkaan.
Vastauksia harvinaisempiin tilanteisiin
Mitä jos harjoituslyöntiä tehdessäni katkaisen oksan lyöntialueeltani?
Jos oksa oli aiotun lyöntiradan alueella, saat kaksi rangaistuslyöntiä kentän parantelusta, sillä todennäköisesti yritit parannella varsinaista lyöntiä lyömällä ”turhat pois tieltä harjoituslyönnillä”. Jos oksa katkeaa varsinaisen lyönnin seurauksena tai lyöntiasentoa otettaessa, et saa rangaistusta.
Mitä jos lyödessäni palloa osun mailalla uudestaan pallooni?
Saat yhden rangaistuslyönnin. Ensi kerralla muistat sitten chipatessa tai hiekkaesteessä saattaa mailan loppuun asti ja välttää saman virheen jatkossa :)
Mitä seuraa jos allekirjoitan tuloskortin, jossa tulokseni on eri kuin mitä todellisuudessa tein?
Kierroksesi mitätöidään.
Luettelo yleisimmistä rangaistuksista
2 rangaistuslyönnin virheet ja tilanteet:
- pallo tiiausalueen ulkopuolella lyödessä (koskee siis avauslyöntiä)
- väärän pallon pelaaminen
- viheriöllä olevan pallon puttaaminen päin lipputankoa
- jos sinä, joukkuetoverisi tai mailapoikasi pysäytätte pallon, muutatte sen suuntaa tai osut heihin
- viheriöltä lyödyn pallon osuminen toiseen palloon
- väärästä paikasta pelaaminen (vesiesteen sääntöjen vastaisesti tms)
- kentän parantelu
- maapohjan tai veden koskettaminen ennen lyöntiä esteessä
1 rangaistuslyönnin virheet ja tilanteet:
- jos liikutat palloasi sääntöjen vastaisesti tai jos pallosi liikkuu otettuasi lyöntiasennon
- jos pallo liikkuu irrallista haittaa poistettaessa muualla kuin viheriöllä
- kadonnut pallo
- pallo vesi- tai sivuvesiesteessä
- pallo pelaamattomassa paikassa
- pallo ulkona
- pallo julistettu kadonneeksi
- pelaamaton paikka
- varapallon pelaaminen ilman ilmoitusta
Tämä sääntökooste on omaan tietooni perustuva. Viralliset, täydelliset ja ajantasaisimmat The R&A:n golfin säännöt saat ladattua osoitteesta
www.randa.org