Πέμπτη 19 Μαΐου 2011


Aamukahvi

* Tietoja Periaatteessa kaikki suuret filosofit kuten sanottu puhuvat kuitenkin perimmältään samasta asiasta, kutsuttiinpa tuota asiaa sitten Olemiseksi, Jumalaksi - jopa Minäksi tai samsaran ja nirvanan ykseydeksi, vaikka Heideggerin mukaan jo Platonista lähtien olemisen ja olevien välisen eron unohtaminen aloitti nihilismin kehittymisen ajattelun historiassa/-na [Descartes ja hänen cogitonsa uuden ajan nihilismin lähtölaukauksena].

Rivi Fazerin Sinistä
Elokuun 18. 2009 luga Havaintoja

Ajattelin vielä illan päätteeksi jakaa teille uusimman havainnon.

Jokainen on varmasti syönyt Fazerin Sinisestä joskus.. Syötkö kenties sitä pala kerrallaan vai murratko kokonaisen rivin? Tein tänään kuitenkin hämmästyttävän huomion koskien kyseistä tuotetta.

Pienenä poikana pääsin aina silloin tällöin käsiksi tuohon herkkuun. Minulla oli lupa ottaa rivi Fazerin sinisestä suklaalevystä. Siis 4 palaa tuota taivaallista herkkua.

Tänään käydessänni ystäväni kanssa lounaalla, keskustelumme kääntyi syystä tai toisesta suklaaseen. Liekö kysymyksessä ollut makeanhimo. Kuitenkin, keskustelua syntyi siitä, että millaisia määriä kumpikin kerrallaan syö suklaata. itse totesin syöväni rivin tai kaksi. Joskus esimerkiksi lupaan itselleni rivin suklaata vaikkapa palkkioksi pitkästä päivästä ja sitten vielä syön sen toisen santsirivin kaupanpäälle.

Siitä sitten keskustelumme siirtyikin siihen, että ovatko minun rivini niitä suklaalevyn lyhempiä vai pitempiä sivuja. Kerroin syöväni ihan niitä tavallisia 4 palan mittaisia rivejä.

Silloin rupesin miettimään sitä, että kumpi sivu on oikeastaan se oikea rivi. Entä jos olenkin syöny vahingossa “väärästä” rivistä. Tarkastellaampa hieman suklaalevyn olemusta tarkemmin:

Suklaalevyhän koostuu paloista, oletaan että levyn mitat ovat 4 x 16 palaa. Suklaalevy muodostaa näin matriisin, joka koostuu siis riveistä ja sarakkeista. Vaakasuuntaan syntyy näin ollen rivejä ja pystysuuntaan syntyy sarakkeita. Nyt kun olemme määritelleen suklaalevyn ja rivien ja sarakkeiden olemuksen, pääsemme asian ytimeen.

4 palan “rivihän” on oikeasti sarake ja 16 palan rivi on se oikea rivi. Olen siis koko pienen ikäni syönyt sarakkeita enkä suinkaan rivejä. Vaikka minulla olikin pienenä lupa ottaa yksi rivi suklaata. Perustan riviteoriani sille, että suklaalevyn käärepaperin tekstit ovat vaakasuunnassa ja yhensuuntaisia levyn pidemmän sivunkanssa. Lisäksi voidaan todeta, että suklaapalojen fazerlogot ovat myöskin yhdensuuntaisia pidemmän sivunkanssa. Näin ollen siis, voidaan todistaa pidemmän sivun suhteen muodostuun suklaarivi ja pystysivun suhteen muodostuu suklaasarakkeet.

Tämäkin havainto olisi jäänyt tekemättä, jos en opiskelisi yliopistossa. Nyt matematiikan kursseista viisastuneena, voin parantaa pienen palan maailmaa korjaamalla tämän vääryyden. Pelottaa oikeastaan ajatella, että valitsemalla koulutukseni toisin olisin syönyt koko elämäni sarakkeita, vaikka tarjolla olisi ollut niitä oikeita pitkiä rivejä suklaata.

1 σχόλιο:

  1. http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Amazonin+sademets%C3%A4ss%C3%A4+asuvan+heimon+kielest%C3%A4+puuttuu+sana+aika/1135266299388

    ΑπάντησηΔιαγραφή