Τρίτη 28 Αυγούστου 2012


Ένας γκουρού της γαλλικής αριστεράς καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου!

Ο Αλαίν Μπαντιού στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκε ο βασικός κορμός των αλλαγών στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας επέλεξε και πρότεινε στους κ.κ. Α. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη τον καθηγητή φιλοσοφίας κ. Αλαίν Μπαντιού για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μπαντιού και του ανακοίνωσε ότι θα είναι ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής. Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στον κ. Βενιζέλο σχολίαζαν με νόημα ότι τους κάνει εντύπωση πως ο κ. Σαμαράς αποφεύγει την ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε στέλεχος του κόμματός του και αναζητεί σταθερά πρόσωπα από τον χώρο της αριστεράς…
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρεται ότι «με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ορίζεται ο καθηγητής της École Νormale Supérieure κ. Αλαίν Μπαντιού».
Ο φιλόσοφος Αλαίν Μπαντιού αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει υψηλή τέχνη του εμπορίου και στο έργο τουBeijing and Event συνδέει τα εξής καλλιτεχνικά συμβάντα: τα μαθηματικά, την εξέλιξη της θεωρίας των συνόλων από τον Καντόρ μέχρι τον Λεονάρντ Κοέν, την πολιτική, την συνδυασμένη επίδραση της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα, τον Μάη του 1968 στη Γαλλία, την Ιρανική Επανάσταση και την Πολωνική Αλληλεγγύη, την ποίηση στα έργα των Ρεμπώ, Μαλλαρμέ και Τσελάν με την αγάπη και την επιθυμία το έργο του Λακάν.
Τα athemita εύχονται στον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του ξεπεράσματος της τέχνης!

1 σχόλιο: