Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Lähden viikonloppuksi laivalle. Halit pojan kanssa ovella. Uloslähtiessä sponttaani: Vittu, aurinkolasit meinas unohtua. Sit halailtiin uudestaan ja pyytelin anteeksi kielenkäyttöä.

"Olen ihmetellyt, miten virus leviäisi paremmin ilta- kuin päiväaikaan." Jos nyt yhtään villiä nuoruutta muistelen, niin harvemmin lounailla halailtiin ympäripäissään... Miettivät kasvotYK julkaisi hiljattain raportin, jonka mukaan maiden päästövähennystavoitteet johtavat tällä hetkellä 2,7 asteen lämpenemiseen vuosisadan loppuun mennessä. Raportin mukaan päästöt ovat kasvamassa 16 prosenttia 2030 mennessä. IPCC:n mukaan niitä pitäisi vähentää 45 prosenttia, jotta lämpeneminen voitaisiin rajata 1,5 asteeseen. Kunninahimoisin tavoite on isäntämaa Britannialla, joka aikoo vähentää 68 prosenttia päästöistään vuoteen 2030 mennessä. Toisena tulee EU:n 55 prosentin tavoite.

3 σχόλια:

  1. Helmipöllö nyt ainakin on semmoinen yleinen "pönttöpöllö". Meilläpäin on vuosikaudet ne pesineet hyvällä menestyksellä pöntöissä, eikä kyllä myyrätuhojakaan pahemmin ole ollut. Varpuspöllölle voit laittaa myös pönttöjä. Kummatkin ovat siitä mukavia, etteivät hyökkäile pesällä pahemmin ihmisten kimppuun, niin kuin esim. viirupöllö. Siltikään en suosittele hirveästi liikuskelemaan pesän lähistöllä etteivät hylkää poikasiaan.

    Yleensä pöllöt etsii pesäpaikan syksyllä. Öitään ne eivät pöntössä vietä, vaan ovat silloin sapuskaa etsimässä (huom. yökukkuja). Päivät viettävät jossain kuusen oksalla pesäpaikan lähimaastossa.

    Pöntön pohjalle kannattaa laittaa muutama sentti sahanpurua pehmikkeeksi. Muistathan putsata

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. önttö kannattaa asettaa vähintään 3-4 metrin korkeuteen maasta. Sellaiseen puuhun kiinni, joka ei tuulessa paljoa heilu. Tosin varpuspöllölle riittää pöntön korkeudeksi jo 2 metriä, ehkä hieman allekin, mutta mieluusti yli 2 metrin korkeuteen sekin.

    Aukean reunat ja mäen päät ovat pöllöistä viihtyisiä paikkoja. Paikan on hyvä olla myös sellainen rauhaisa, jossa ei kuljeskele paljoa ihmisiä.

    Pöntölle ei saa olla lentoesteitä, vaan ympärillä kannattaa olla ainakin vähän aukeata.

    Pöllönpöntön pohja-aineeksi olen itse asettanut karkeaa purua, puulastuja ja murskattua lahoa puuainesta, jotka olen sekoittanut sopivaksi. Pohja ei saisi olla liian upottava (kuten pehmeästä purusta), vaan suunnilleen saman tuntuinen kuin luonnonkoloissa. Sen verran pohjalle pohja-ainesta, että pöntössä on lämmin oltava, eikä pöllö pienellä kaivalluksella saa pöntön todellsta pohjaa esiin. Mutta tilaa tulee myös jättää pöllölle. Kunnon, lämmittävä kerros pohja-ainesta pohjalle silti. Pohja-aineen on oltava kuivaa, ettei se tartu poikasiin kiinni niiden kuoriutuessa.

    Pönttö ei saa olla sellaisella paikalla, että auringonpaiste paahduttaisi poikaset, vaan varjoisalla paikalla, kuten puun pohjoispuolella tai ympärillä olevien puiden varjostamana.

    Suosittelisin ripustamaan pöntöt vähän syksymmällä, ettei se häiritsisi lintujen pesintää.

    Itselläni on täällä Pirkanmaalla monta pöllönpönttöä. Täällä asustelee melkein kaikkia suomalaisia pöllölajeja. Itse olen saanut pönttöihini houkuteltua viiru-, lehto-, helmi- ja varpuspöllön pesimään. Hiiripöllönpönttöjä en ole kokeillut.

    Pöllönpönttöihin voi kumminkin tulla muitakin lajeja asumaan, kuten uuttukyyhky, naakka, telkkä, orava, liito-orava tai näätä.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Tutkimus: Ranskassa leviävä Covid-19 ei peräisin ...
    https://mvlehti.net/2020/04/30/tutkimus-ranskassa-leviava-covid-19-ei-ole-peraisin...
    Tutkimus: Ranskassa leviävä Covid-19 ei peräisin Kiinasta eikä Italiasta – Epäilys bioasehyökkäyksestä vahvistunut Julkaistu 30.04.2020 14:37, 19826 lukukertaa

    ΑπάντησηΔιαγραφή