Τρίτη 3 Απριλίου 2012


kadulla Strögetillä.
Maailman onnellisin maa on Tanska. Suomi on YK:n onnellisuusraportin mukaan maailman toiseksi onnellisin maa. Hyvänä kolmosena on Norja.
Aloitteen tutkimuksesta ja YK:n onnellisuuskonferenssista teki Bhutan. Pieni Himalajan kuningaskunta pitää ainoana valtiona kansantulonsa lisäksi kirjaa myös "bruttokansanonnellisuudesta", BNH:sta.
YK-raportti koottiin taloustieteen professori Jeffrey Sachsin johdolla arvostetun Columbian yliopiston Earth Institute -tutkimuslaitoksessa. Tiedot keräsi Gallup-yhtiö maailmanlaajuisella kyselyllään 150 maassa.
"Pelkkä vauraus ei tee ihmisiä onnellisiksi. Poliittinen vapaus, vahvat sosiaaliset verkostot ja korruption puuttuminen ovat yhteen laskien maiden tuloeroja tärkeämpiä hyvinvoinnin syitä", tutkijat sanovat.
Terveys, läheiset ihmiset, varma työ ja vakaat perheolot selittävät nekin yksilöiden onnellisuutta paremmin kuin pelkkä vauraus.
Maailman "onnellisimmat maat" ovat raportin mukaan kaikki Pohjois-Euroopassa. Huippumaiden asukkaiden arvio onnellisuudestaan tiivistyy keskiarvoksi 7,6 asteikolla nollasta kymmeneen. Kymmenen kärkivaltion joukkoon kuuluvat myös Hollanti, Kanada, Sveitsi, Ruotsi, Uusi-Seelanti, Australia ja Irlanti. Onnellisemmat maat ovat yleensä myös rikkaampia. Lisäksi kansalaisten onneen vaikuttaa muun muassa henkilökohtaisen vapauden määrä.
Sijainti onnellisten tikapuilla vaihtelee raportissa kysymysten mukaan. Kun kysyttiin "tyytyväisyyttä elämään kokonaisuutena", tyytyväisimpiä ovatkin keskiamerikkalaisen Costa Rican asukkaat.
Elintason nousu ei aina lisää onnellisuutta. Suoraa yhteyttä ei ole esimerkiksi Yhdysvalloissa, joka on onnellisten listan yhdestoista. Kehittyneissä maissa naiset ovat onnellisempia kuin miehet. "Kehitysmaissa tilanne vaihtelee", yhteenvedossa sanotaan.
Koetun onnellisuuden aallonpohja on keski-ikäisillä.
Onnettomimmiksi itsensä kokevat köyhimpien maiden, etenkin Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkaat: Togo, Benin, Keski-Afrikan tasavalta, sisällissodista toipuva Sierra Leone. Niissä onnen keskiarvo oli noin 3,4. Onnettomuuden tunne on yleistä ja syvää myös muun muassa Haitissa, Kongossa ja Bulgariassa.
Työttömyys aiheuttaa kaikissa maissa ihmisillä yhtä lohdutonta onnettomuuden tunnetta kuin läheisen kuoleman tai eron aiheuttama suru, tutkijat tiivistävät. Työssäkäyvien onnellisuus ei riipu suuresta palkasta tai sopivista työajoista. Työpaikan varmuus ja hyvät suhteet työtovereihin ovat tärkeämpiä.
Mielenterveys tai sen puute vaikuttaa onnellisuuteen enemmän kuin mikään muu seikka, raportissa sanotaan. Silti kehittyneissäkin maissa vain neljännes mieleltään sairaista saa asianmukaista hoitoa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου